Intakegesprek
Op het intake gesprek maken we kennis met elkaar en gaan we samen door een aantal vragen heen. Een paar voorbeelden:
- Wat is de situatie
- Reden voor aanmelden
- Beschrijving van de situatie
- Bijzonderheden
- Wat is je wens
- Wat is de hulpvraag
Op het eind van het intakegesprek gaan we samen kijken naar verdere stappen zoals het inplannen van een eerste sessie en de frequentie daarvan.
Werkend met een gezin kan het per sessie verschillen met wie ik de sessie heb. Misschien de eerste keer met 2 ouders/opvoeders (als deze er zijn) of misschien eerst met 1 ouder/opvoeder en een andere keer met de andere ouder/opvoeder. Het kan ook zijn dat er een sessie volgt met heel het gezin samen of juist alleen met een kind. Omdat ik echt maatwerk aan jullie/jou situatie wil leveren bekijken we dat per keer op het eind van een sessie wat er nodig is en waar de behoefte liggen. Wat is nodig om de volgende stap te maken. Het is belangrijk dat jij/jullie je op je gemak voelen bij mij als je coach. Alleen dan kunnen we de diepte in.
Coaching
Zoals hierboven beschreven pas ik iedere sessie aan op wat er nodig is om een beweging te kunnen maken. Aan de hand van verschillende methodieken gaan we verdiepen. Ik maak onder anderen gebruik van de methodieken van Jolijn Hendriks, verschillende soorten opstelling en visualisatie/ontspanningsoefeningen enz.
Coaching kan zijn individueel maar ook samen met een partner.
Misschien heb je behoefte aan een luisterend oor zonder oordeel, iemand die even met je mee kijkt en denkt. Een kijk van uit een ander perspectief. Wil je graag als gezin stappen maken of misschien ben je zelf zoekende op je pad. Voel je welkom.
Gezinscoaching:
Help! mijn kind heeft een probleem!
- Veel huilen/gevoelig
- Kind luistert niet als ik iets zeg of vraag
- Claimgedrag
- Ongewenst sociaal gedrag
- En ga zo nog maar even door
Mijn kind heeft een probleem! Dat is wat ik vaak hoor van ouder(s)/opvoeder. Maar is dat ook werkelijk zo? Heeft het kind werkelijk een probleem, of wil het jou als ouder(s)/opvoeder iets laten zien, je iets duidelijk maken.
Dat wat je niet kent van uit jezelf kun je niet opmerken in de ander. Dat wat je raakt aan het gedrag van je kind, dat wat jou triggert is ook van jou, er zit een pijnpunt dat aangeraakt wordt. Het kind spiegelt je en laat je zien waar je aandacht aan mag geven.
Ik wil je graag ontmoeten in open ruimte zonder stempels of oordelen, alleen met nieuwsgierigheid om te kijken naar:
- Wie ben JIJ in essentie?
- Wat zou je graag anders zien?
- Wat heb JIJ nodig?
- Wat is je wens?
Je zult zien dat je ook zelf een aandeel hebt in het gedrag van je kind. Dat is niet altijd leuk om te horen. Het vraagt moed om naar jezelf te kijken en aan jezelf te werken.
Aan de andere kant, JIJ kunt dus iets doen!
Jij kunt zorgen voor beweging in de situatie. Herkennen en erkennen zijn de eerste stappen naar verandering. Het brengt inzicht en "ahaaa" momenten. Waardoor je een andere beweging kunt maken.
En als jij beweegt, beweegt het kind mee.
Het wil dus zeggen dat JULLIE/JIJ als ouder(s)/opvoeder de sleutel hebben tot verandering in je gezin en bij je kind.
Door verschillende methoden gaan we op ontdekkingsreis. Wat hebben JULLIE/JIJ nodig om een beweging te kunnen maken in de situatie zoals hij nu is.
Zijn er hardnekkige overtuigingen? Trauma’s, misschien wel doorgegeven van generatie op generatie.
Soms is er zelf alleen het bewust zijn nodig om de dynamiek te veranderen.
Kinderen spiegelen ons voortdurend en laten ons eigenlijk haarfijn zien hoe het gaat en wat er nodig is. Het is de kunst om in de spiegel te durven kijken.
Trauma verwerking door middel van tappen (wondverzorging na trauma)
In de loop van ons leven maken we allemaal dingen mee die grote impact hebben op ons leven. Er zijn verschillende meningen over wat nu trauma precies is. Ik ga uit van de ervaring en uitwerking van de persoon. Dat betekend dus dat wat voor de 1 als niet traumatisch ervaren kan worden dat voor de ander wel is. Verschillende situaties kunnen zijn:
- Mishandeling
- Misbruik
- Geweld
- Ongeluk
- Verlies van kind, partner
- Ziekte
- Pesten
- Uitlachen
- Afwijzing
- Er zijn er nog veel meer te bedenken.
Gevolgen van een trauma kunnen zijn: Slecht slapen, stress, slecht humeur, relatie problemen, fysieke klachten, depressie, uitputting.
Wondverzorging na trauma door middel van Tappen reset het psychisch systeem. Trauma zit ook vaak vast in het lijf. Als het trauma oplost veranderd het lijf ook. In het gezicht kunnen zelfs diepe lijnen minder worden of pijnlijke lichamelijke klachten verminderen of zelfs verdwijnen. Door het tappen wordt het verwerkingssysteem aangewakkerd.
Ik werk graag met deze manier van trauma verwerking. Er zijn ook EMDR manieren met licht of geluid. Maar als hoog gevoelig persoon vind ik dat zelf nogal fel binnen komen en lijd dat zo af dat het weinig tot geen effect heeft. Door middel van het tappen kun je je bezig houden met de vragen en het in meer ontspannen toestand ondergaan.